Maine Coon


 

Maine Coon har sitt ursprung från Amerika och är semi långhårig raskatt. Maine Coon är kända för sin robust och storlek. Namnet Maine Coon kommer ifrån delstaten Maine i USA och deras liknelse till tvättbjörn som heter raccoon. Det finns en myt om Marie-Antoniette hade maine Coon som husdjur under den franska revolutionen. Maine Coon anses var den första raskatten från Amerika.   Första utställningen med Maine Coon var 1878 i Boston. Man kunde registrerar första Maine Coonen 1986 på (SVERAK) sen kom första kullen 1989.   

Maine Coon växer långsamt runt 3-5 års åldern är det fullvuxna. En vuxen hona väger emellan 4 till 6 kg. En hane blir ju mycket större, mellan 6 kg ända upp till 9 kg. Med tanke på deras storlek och den robusta pälsen så klara det av kylan mycket bättre än andra katter. Tassarna liknar snöskor och även öronen är pälsade ofta med tofsar i spetsen. 

Maine Coon är rätt hundlik med sitt beteende. De är sociala och vill vara med överallt, det är rätt vanligt att Maine Cooner fäster sig lite extra till någon.